1988 – 1990

Vasile Manolache cu Safir Herghelia Jegalia

Vasile Manolache cu Safir Herghelia Jegalia

In Bacau, primul concurs hipic a fost organizat in luna iulie 1988, pe vechiul stadion municipal “Dinamo”, (unde se afla astazi Muzeul De Stiintele Naturii), concurs organizat de Intreprinderea de Stat AVICOLA Bacau (Director Dr. Ing. Petru Placinta)  impreuna cu Primaria Bacau (Primar Vasile Sandulache). Echipe participante: Agricola Piatra Neamt, Dragos Voda Roman si Vointa Targu Neamt.

Dan Ciortescu cu Leopard Herghelia Jegalia 1986

Dan Ciortescu cu Leopard Herghelia Jegalia 1986

                                        In urma impactului favorabil pe care l-a avut aceasta intrecere sportiva, s-a hotarat infiintarea  Clubului de Calarie Avicola Bacau, la initiativa unui grup de specialisti in zootehnie in frunte cu dr. ing. Petru Placinta, ing. Alexandru Sautea, ing. Vasile Teodorescu si altii care, incurajati de neobositul col.(r) de cavalerie Florin Blanarescu, au hotarat aducerea din tara a catorva sportivi cu oarecare experienta in aceasta ramura sportiva, a unui antrenor,  precum si achizitionarea din hergheliile de stat existente la acea vreme a catorva cai de perspectiva pentru obstacole, dresaj si concurs complet.

Astfel s-a facut ca, spre finele anului 1988 au aparut in grajdul special amenajat din Bacau (Gheraesti, pe locul actualului Hypermarket Selgros) primii cai (Leopard, Safir si Urmas – de la Herghelia Jegalia) si primul calaret (Cornel Erhan – fost junior la  CS Steaua Bucuresti).

In anul urmator (1989) echipa a fost completata cu un lot de cai adusi de la Depozitul de Armasari Dumbrava Tg. Neamt (Talaz, Gascon, Bergamo, Trisor, Trandafir, Maestoso, Filaret) dar si cu trei calareti (Ionel Cojocar si Dan Neamtu de la CSM Iasi si Mihai Silivestru de la Petrolul Ploiesti).

Noiembrie 1989 - Bacau

Noiembrie 1989 – Bacau

In anul 1990, cand s-a inregistrat debutul  in concursurile nationale, echipa a reusit sa-l atraga si sa se foloseasca de priceperea si talentul pedagogic ale marelui maestru al echitatiei romanesti – col.(r) Dumitru Velicu.

Iulie 1989 - Bacau

Iulie 1989 – Bacau

Tot in acest an s-au inregistrat primele rezultate favorabile (Dan Neamtu cu Gascon – locul II la finala de campionat “Semiusoara” si Cornel Erhan cu Talaz – locul VI la finalele de campionat Concurs Complet).

Iulie 1989 - Bacau

Iulie 1989 – Bacau

De asemenea, in 1990 au fost achizitionati o serie de cai tineri de la Hergheliile Jegalia si Cislau (Zico, Zecherie, Zeus, Ziarist, Oceania, Coralia, Honda, Clipa, Dida, Valdana, Alhambra).

                       In luna septembrie a acestui an (1990) s-a organizat al doilea concurs de obstacole in Bacau, de data aceasta chiar pe Stadionul Municipal, echipele participante fiind Agricola Piatra Neamt, Vointa Tg. Neamt, Dragos Voda Roman si AVICOLA Bacau. Din nou publicul bacauan a participat in numar mare la acest spectacol – cca 3000 spectatori.
Decembrie 1991 - Bacau DIDA

Decembrie 1991 – Bacau DIDA

Echipa Romaniei medaliata cu aur la primul Campionat Balcanic, 1968 - Istanbul

Echipa Romaniei medaliata cu aur la primul Campionat Balcanic, 1968 – Istanbul

CUPA LITORALULUI - MANGALIA 1990

CUPA LITORALULUI – MANGALIA 1990

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.