A fost un an ceva mai greu, mai ales pentru ca a sporit dificultatea probelor in care au avut acces juniorii clubului nostru. Cu toate acestea, au existat si in acest an motive de satisfactie legate de evolutia sportivilor, dar mai ales a copiilor si juniorilor inscrisi in Campionatul National de Obstacole, astfel:
- LOCUL III in CUPA ROMANIEI LA COPII de la Piatra Neamt: GEORGE ERHAN cu UNDA VERDE;
- LOCUL III in FINALA CAMPIONATULUI de COPII la Sanicolau Mare: GEORGE ERHAN cu CARDINAL;
- Calificarea si participarea la Finalele de Campionat „Juniori 16 Ani” (Bianca Gurlui cu Madona) si „Juniori 18 Ani” (Ema Grigorovici cu Ramses si Cardinal) la Sanicolau Mare;
- Participarea, in premiera pentru echitatia bacauana, intr-o finala de Campionat in proba de ECHIPE JUNIORI (Ema Grigorovici cu Ramses, Bianca Gurlui cu Madona si George Erhan cu Cardinal) la Sanicolau Mare;
Vorbind despre istoricul echitatiei bacauane, trebuie mentionat ca aceasta a cunoscut in ultimii ani o nesperata dezvoltare, atat in ceea ce priveste numarul de practicanti si numarul de cai de sport, cat si ca potential de realizare a performantelor sportive si de diversificare a disciplinelor sportive practicate. Aceasta dezvoltare s-a realizat prin implicarea unui numar din ce in ce mai mare de iubitori de cai dar si de proprietari de cai in punerea in valoare a calitatilor estetice sau de performeri ale diferitelor rase de cabaline, in acest sens fiind achizitionati numerosi cai cu potential ridicat, din rase pure (Pur Sange Arab la Grajdurile Bitan) sau provenind din rase specializate in echitatia de obstacole (rase germane, frantuzesti, olandeze etc.). Un alt aspect pozitiv in evolutia echitatiei bacauane este aparitia si dezvoltarea mai multor centre de echitatie, mai ales in jurul Municipiului Bacau (ex. Grajdurile Bitan de la Sarata, Clubul Ecvestru Decebal la Hemeiusi), precum si nuclee mai mici in zonele Darmanesti, Comanesti sau Buhusi etc. Trebuie notat de asemenea, ca din nucleul fostului Club de Calarie Avicola au fost promovati si activeaza ca antrenori sau instructori de calarie calificati toti cei patru calareti din nucleul format in 1989, astfel:
- Neamtu Dumitru – instructor la GRAJDURILE BITAN din Sarata;
- Cojocar Ionel – instructor in Germania, la Koblenz;
- Silivestru Mihai – instructor la Clubul Ecvestru Decebal Hemeiusi;
- Erhan Cornel – antrenor la Clubul de Calarie RARAUL Bacau.
Acestora li s-au alaturat alti doi sportivi care au absolvit cursurile de instructori in 2010 si 2011, provenind de la clubul nostru: Stefan Cristea si Sebastian Gurlui.
Cam aceasta este, in mare, povestea Clubului nostru de Calarie. Ca orice poveste si ca orice „istorie”, bineinteles ca presupune un anumit grad de subiectivism, pe care va rog sa incercati sa-l treceti cu vederea. Cat despre performante, poate va exista intrebarea „De ce se numesc performante ? „Raspunsul este simplu: Pentru ca apartin unui club in care nu exista decat oameni dedicati, niciunul dintre noi (fie el antrenor, instructor sau sportiv), nu practica acest sport ca o meserie, aceasta fiind pentru noi o ocupatie extraprofesionala, de timp liber. De aceea, satisfactiile sunt cu atat mai mari, cu cat reusim (doar uneori, ce-i drept!) sa ne intrecem in aceleasi competitii cu profesionistii adevarati.
O alta satisfactie tine de faptul ca, de regula, performantele s-au realizat cu cai de sport proveniti din hergheliile romanesti (Talaz, Gascon, Leopard, Avant, Eros, Do It, Cardinal, Unda Verde, Ramses) sau chiar din pepiniera proprie (Dor Pribeag, Miselia, Bancorex, Beauty Girl, Persia).
Suntem mandri, deasemenea, de faptul ca in ultimii douazeci de ani, Bacaul a reusit sa insemne ceva pe harta echitatiei din Romania si aceasta nu numai prin participarile clubului nostru, ci si ale celorlalte grupari ecvestre care au aparut in ultima vreme, sau ale celor care, in mod sigur, vor mai aparea.
Astfel, suntem indreptatiti sa aperam ca aceasta evolutie favorabila se va pastra si in perioadele urmatoare, prin cresterea numarului de practicanti, a numarului de cai de sport si implicit, a numarului de centre de echitatie, toate determinand, in final, saltul calitativ pe care il asteptam cu totii.
2 comments
Buna ziua,
As dori sa stiu daca pentru o ora „predati” si pentru foarte incepatori (adica de la 0), si mai ales pentru cei care vor sa se relaxeze macar pentru cateva momente in compania unui cal.
Va multumesc anticipat pt.raspuns.
Da , ne ocupam , in general , de incepatori , pentru ca ” avansati ” nu prea exista , din pacate , in zona noastra .